娛樂

談樂易玲忘本論 吳家樂為炎明熹抱不平怒斥TVB

【明報專訊】炎明熹(Gigi)傳拒續約被TVB雪藏,前日出席活動時承認未傾好續約,稱會感恩不忘初心,希望與公司保持良好關係。日前無綫高層樂易玲提到做人不要忘本,要相親相愛,似有暗示。

Gigi值得擁有更好續約條件

日前梁思浩和吳家樂在網上節目《娛樂好好玩》提及Gigi續約傳聞,吳家樂力撐Gigi在合約期間履行責任,沒有違反合約精神,合約結束人望高處,外界也不知道公司給Gigi的條件,或將來發展機會,這些問題要提早傾,不會拖到埋尾才傾唔成,這是幕後工作人員的責任,吳家樂說:「呢間公司,呢個傾唔掂,就輪到何麗全、珍姐(曾勵珍)又傾傾,打完一個圈返嚟,咪又係嗰個條件。如果你嘅條件係符合佢要求,好老實講,一個妹妹仔,佢都去到呢個位嘅時候,梗係希望再遠啲啦,同玩遊戲一樣,唔係獎金就係獎品,你其中一樣多啲,佢咪會留低囉,同埋可能人哋出面嘅Offer都好多呢,機會大好多呢,我覺得唔係忘唔忘本!」梁思浩認同Gigi值得擁有更好的續約條件。

吳家樂亦提到其他電視台過檔TVB的藝人,以森美為例,他跟小儀之前幫有線電視做節目,沒「過冷河」便加入TVB,當時沒有人責怪森美忘本。他又稱公司以市道唔好要同事共渡時艱,但又有多少藝人,沒有人傾續約下黯然離開轉行揸的士,「有沒有人講,你哋都唔係忘本嘅人喎,TVB繼續養你啦!」

娛樂組

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞