娛樂

【娛樂場】《艾粒旺角十大酷型頒獎典禮》 少爺占預告爆當奴被打經歷

【明報專訊】商台DJ當奴(唐劍康)與少爺占(甄子康)組成的ILUB(艾粒)將於9月初在旺角麥花臣場館舉行兩場《艾粒旺角十大酷型頒獎典禮》,昨日公開售票,中午宣布門票全售罄。

籲粉絲以MK造型捧場

艾粒選址旺角開騷放笑彈全因情意結,二人透露跟剛出道的歲月有關,「嗰陣我哋成日喺旺角拍節目,希望藉呢個特別嘅地方,為粒粒粉(粉絲暱稱)創造更多回憶,麥花臣有與別不同嘅魔力,好鍾意騷前15分鐘仲可以去篤串魚蛋先入後台嘅感覺」。

艾粒每次演出有不同主題跟粉絲玩轉舞台,今次主題「旺角十大酷型頒獎典禮」,要又「酷」又「型」,他們希望粒粒粉以MK仔女的指定服飾造型捧場,「男嘅著瀨屎褲,女嘅著露褲袋短牛,最緊要靚過『凱婷』咁嚟睇騷」。

艾粒稱屆時會以「可怕教主DT」及「JY大哥」帶團遊旺角。不過大前提是能購票入場,暫時搶飛失敗的要等消息,待他們宣布加場才有機會入場玩。

艾粒會分享在砵蘭街一段不為人知的歲月,細訴當年在旺角「誤入歧途」的故事,少爺占率先爆料:「當奴除咗響觀塘畀人打過之外,響旺角都有畀人打嘅經歷。」至於二人會否邀嘉賓?艾粒大想頭,笑說:「我哋打算請Tom Cruise、Jennifer Lopez,不過請唔請到就唔知。」

拍片示範「酷型」十式

艾粒在開騷前親身拍片示範「酷型」十式,第一式騷長腿,少爺占以木材拓哉鼻孔朝天站姿,加陳慧琳伸高雙手露「格勒底」拉長身體,再加「Sammi嘴」擺出最「酷型」姿勢。

在導演要求下艾粒搖身一變成執事,大跳近日大熱的韓國洗腦歌《晚安大小姐》舞蹈。兩人解釋《艾粒旺角十大酷型頒獎典禮》海報的「騎木馬」概念,源自二人成長回憶,「靈感係翁虹在《滿清十大酷刑》其中一幕騎馬場面」。

昨日艾粒接受節目《叱咤樂壇》訪問,透露籌備情况,雖仍在開會階段,但演出模式會放低以前風格,「想做新嘢畀觀眾睇」。他們又預告今次演出後,要等2026年才有機會再做騷,因為沒有了九展這場地後,更少中型表演場地。

《艾粒旺角十大酷型頒獎典禮》

日期: 9月5至6日 晚8時15分

演出場地:麥花臣場館

票價:600元、800元

上 / 下一篇新聞