娛樂

爆女星飯局細節 歐錦棠曾被邀做牛郎

【明報專訊】歐錦棠日前在其個人YouTube頻道「乜乜棠水舖」,以「做藝人真係要陪食飯?娛樂圈公開的秘密!」為題爆料引熱議。他先爆從圈中朋友獲知的聽聞,稱主角在兩個電視台工作過,選美出身,落選退居幕後,曾擔任照顧佳麗的保母,及後轉到藝員部,「佢揸住雞毛當令箭,對人呼呼喝喝,對一啲冇名氣的藝員,好似鬧狗咁鬧人,一啲情面都唔畀,好侮辱,好多藝員憎到佢死」。

「王婆」簿仔 女星名單附銀碼

歐錦棠稱這個人會帶女星出席老闆飯局,出席者有時會有利市收,有時就只有食一餐,「去到點樣呢?一個女同事坐一個老闆,啲女同事都不知就裏,所謂的老闆個個都客客氣氣,有冇郁手郁腳呢?啲女同事話冇。食完飯佢就會分開啲女仔,話乜公子會車你返去,又叫你跟阿邊個返去,夾硬推人上車,其實係一個信號,食完飯溝通好,有咩我睇唔到,你哋上車傾掂數就係咁。有女同事唔就範,冇下次,甚至乎會鬧佢冇家教」。

歐錦棠形容這個女人是《水滸傳》的「王婆」,是一個「龜婆」。更有同事說見過這個「王婆」有本簿仔,寫上女藝人名字而旁邊有銀碼,有些不會「做」的女藝人也榜上有名,要是有老闆睇中,她先報價再想辦法,這行為對行業聲譽造成很大傷害。

至於歐錦棠的親身經驗,則是被一演員前輩邀當牛郎,當時對方騙說介紹他拍廣告,相約到一間日本料理店跟「老闆」見面,他抵店後只見前輩一人,對方跟他說:「『老闆』一陣先嚟,然後問我有冇聽過『Friday』?我真係唔知,佢解釋畀我聽,話源自台灣,好多男仔返工返一至五,禮拜五晚做牛郎,喺夜店做陪客工作嗰啲就叫『星期五』。」

被「老闆」𥄫到實 嬲爆拍枱走人

前輩不停以厚酬游說他陪客,歐錦棠斷然拒絕,其後「老闆」現身,是一名日本女士,對方的目光沒有離開過自己,後來才恍然大悟,「老闆?你老闆!佢係嚟睇辦,睇吓啱唔啱樣」。歐錦棠隨即拍枱,怒視前輩走人,令在場的二人十分愕然。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞