娛樂

死因未明待解剖 未婚妻:鄭啟泰出事前有啲攰好清醒

鄭啟泰猝逝|未婚妻王雁芝偕鄭妹抵醫院見醫生

【明報專訊】資深DJ鄭啟泰上周六(3日)猝逝,終年56歲,死訊令家人與朋友難以接受,他早前還報喜向速度滾軸溜冰香港代表隊前成員王雁芝(Angie)求婚成功,計劃開展新生活。連日Angie在個人社交平台回憶故人,昨日她在鄭啟泰胞妹Fiona陪同下到律敦治醫院見醫生了解情况,但仍未知鄭啟泰的死因。Angie面對傳媒表現堅強,憶述鄭啟泰生前的身體狀况、兩人平日相處、未了心願及有關喪禮的處理等。Fiona說胞兄56年的人生好圓滿。

記者:鍾偉茵

鄭啟泰上周五(2日)感身體不適,翌日送灣仔律敦治醫院深切治療部,至當日黃昏離世。昨早11時15分,與鄭啟泰同居兩年的未婚妻Angie在鄭啟泰的胞妹Fiona陪同下現身律敦治醫院見醫生。事後兩人受訪,Fiona表示鄭啟泰的真正死因仍未找到,「醫生建議轉交死因裁判處進一步解剖,𠵱家我哋唔會估任何原因,都好希望外界唔好亂講,我代表父母多謝大家關心,我哋全部都收到,畀啲時間我哋處理」。

「大家唔好揣測太多」

Angie憶述鄭啟泰生前情况,「佢(鄭啟泰)身體一直好好,朝早一齊做運動,我哋成日食生果,注重健康,本來打算健身,想身體健康影輯好靚婚紗相,奈何有唔開心事發生,但我哋都會一直keep住鄭啟泰好好嘅精神,一直生活落去。因未影婚紗相,所以諗住健身食健康嘅嘢,早睡早起,呢個係我哋本身習慣,我哋不嬲都有做嘅,但結婚要更加謹慎」。問到鄭啟泰出事前身體是否有異樣?「其實佢冇乜,係有啲攰,佢好清醒,同平時一模一樣,無乜特別,我哋有講有笑照睇電視。」Fiona說,「佢好健康嘅,所以大家唔好揣測太多。」

望傳承樂天大細路性格

有指鄭啟泰急性肚瀉入院?她說:「其實佢有肚屙,但唔係急性,係斷斷續續。(除肚屙有沒有其他不適?)有少少腳抽筋,食完蕉就無事,屋企長期有蕉。」問到鄭啟泰父母情况,Fiona說:「佢哋OK,Angie與鄭啟泰的好友陪佢哋食飯,好想將鄭啟泰樂天、樂觀及大細路性格繼續傳承下去,父母都OK,我哋會睇住,Angie變成我哋家人,大家可以放心。」

農曆新年後舉行追思會

Angie連日在社交網貼出她與鄭啟泰的照片憶念,她說:「呢兩年好開心,他帶畀我好多歡樂,佢係好正能量嘅人,好希望將佢呢個精神延續下去。」提到喪禮安排?Fiona說:「佢唔鍾意傳統嘅嘢,會安排別致送別會,希望大家唔好帶住憂傷,要記住佢嘅樂觀性格,有安排會通知大家。」她稱胞兄是基督徒,有請院牧祈禱及唱聖詩。問及喪禮舉行日期,她稱正常程序大約3星期會有解剖結果,但碰巧是農曆新年,要3個多星期才會有結果,一切有待安排,追思會安排在農曆新年後舉行。

「佢人生好圓滿」

Angie稱鄭啟泰很樂觀,自己也被感染。問到鄭啟泰是否有未了心願?Angie說:「佢好想同Fiona出本書,都寫得差不多,我哋會完成件事。」Fiona說:「幾個月前佢聯絡我,因我畫畫,佢用文字出一本書,我哋做咗出嚟,大家就會知道是什麼內容,我與Angie及中學同學幫佢達成心願。我哋覺得佢56年人生好圓滿無悔,帶好多快樂畀大家,佢由細到大都好樂觀。」

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com

相關字詞﹕鄭啟泰胞妹Fiona 王雁芝(Angie) 鄭啟泰

上 / 下一篇新聞