娛樂

近千歌迷賀「入五」 憶低潮落淚 楊千嬅曾心痛CD碎滿地

楊千嬅生日憶低潮期落淚︰見到自己嘅CD碎到一地都係

【明報專訊】楊千嬅前日50歲生日,在人生半百大日子,選擇與歌迷共度,舉行近千人的生日限定大派對,選唱平時少唱的歌,給歌迷驚喜。在港土生土長的千嬅一早決定50歲要在這裏跟家人和朋友過,她沒想過會唱歌唱到半百,除感恩及感激,這麼長的人生路程,回望非常精彩,從沒遺憾。她視參加派對的朋友如家人,感謝多年來選擇支持她,聽她的歌一齊成長,「我好耐冇喺香港表演,我唔想喊,喊完鼻涕又變痰,唱唔到好唔抵」。

回望人生 笑比哭的多

千嬅獻唱《火鳥》時,說有千言萬語想同歌迷講,「《火鳥》其中一句歌詞,我這刻先真正明白咩叫做『今天火鳥在洪爐外飛舞,在懸崖上看雲裏有星』,我今日見到粒星」。全場拍手歡呼。她問歌迷這幾年過得好嗎,稱知大家有不同經歷,過得不容易,「我都經歷大考驗,感謝曾擔心我的朋友,我過得好好,不用擔心」。她承認過程不容易,終於知道自己出生是要學識解決問題,回望人生,笑比哭的多,是開心的人生。

死頂扮開心 嚇親身邊人

千嬅表示在過去日子經歷高山低谷,得到好多養分和智慧,之前幾年很難過,曾有段時間躲起來,時肥時腫,被影到畸形樣,新時代網絡風暴令她感震憾,「幾十歲人什麼都遇過,同自己講有咩未見過?真係低處未算低,發覺自己好強大,今日好感恩,上天畀我有力氣時,經歷呢個浩瀚人生」。

談到面對情緒問題,千嬅說負面時要容許自己不開心,她試過死頂,刻意扮開心,不想被人知,嚇到好多人,那一刻很迷惘,不知發生什麼事,好困擾,「尤其見自己啲音樂,CD碎到一地都係,個心好痛,我連朋友都唔敢再關注,你鬧我冇問題,唔好鬧埋我啲朋友,諗住一個人撐,唔好害人,曾經覺得好恐怖,首先選擇熄機,唔好睇、唔好理、唔好聽,休息畀時間自己消化」。

堅持不放棄 自己救自己

千嬅透露歌迷給她好多力量和鼓勵,有粉絲將她多年來在台上講的得獎感受,剪輯成片,她邊睇邊喊,原來她講的話曾幫到人,最後幫回自己,發現困難時只有自己救自己,不要放棄自己,「我想同愛我嘅人講,面對任何困難,記住有心跳就有希望,唔好放棄,最壞最不開心的事都可以逆轉,同我一齊進化,一齊進步。呢個係『千嬅群英會』嘅精神,我50歲都做到,你哋咁後生,可以活得更精彩。大家聽我嘅歌,就可以似我保養得咁好,我唔係話個樣,係呢度,個腦」。她說時一直強忍淚水,最後忍不住喊,有感而發說:「世界很大,人好渺小,我哋要好好活好每一日,將好嘢互相分享,希望大家心中充滿愛。」歌迷高呼「我愛你」。

娛樂組

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com

相關字詞﹕火鳥 楊千嬅

上 / 下一篇新聞