娛樂

太太是一生所愛 盧冠廷:冇佢冇我

【明報專訊】盧冠廷與太太唐書琛結婚逾40載,一向恩愛又是工作好拍檔,夫妻日前接受新城節目《原來生活好快樂》訪問。盧冠廷創作的《一生所愛》成經典金曲,被問太太是否他一生所愛?他笑說:「係,係佢先幫到我,冇佢冇盧冠廷,我個名都係佢改。我所有出名嘅歌、歌詞都由佢寫,冇佢冇我,所以冇辦法啦!」唐書琛則說:「如果你信有緣分呢樣嘢,我都覺得我哋點解好似孖生。」她承認跟盧冠廷想法很相似,或許是一早在上面約定,今世要下來一齊做些什麼或玩些什麼。

兩人當年因訪問認識,唐書琛透露初時睇相覺得盧冠廷很「寸」很「沙塵」,之後發現對方很豁達,另眼相看。唐書琛笑稱盧冠廷常說當年是她主動追求,盧冠廷聞言澄清,說太太以前到現在都是靚女,曾有中東油王的兒子送花熱烈追求唐書琛,令他感覺競爭好大,所以沒有展開追求攻勢。盧冠廷笑說:「我特登當佢冇到,佢咁就中招,咁就做咗我老婆,你話幾容易。」唐書琛表示盧冠廷開了人生另一個角度給她看。

娛樂組

上 / 下一篇新聞