娛樂

【娛樂場】《Mr.Nobody CotaBoii粉絲見面音樂會》 預告《造星V》戰友上台reunion

【明報專訊】參加ViuTV選秀節目《全民造星V》的Rapper Taco(黃泓祖)由面試到晉身十強決賽,最後得第七名,一直備受注目。去年底他簽約Sony Music旗下新音樂廠牌Green Music成為公司首名歌手,推出個人單曲《Mr.Nobody》;2月3日將舉行首個售票的粉絲見面音樂會。

Taco以藝名CotaBoii正式出道,Cota是Taco發音前後調轉,當日他以一頭橙色頭髮參加《造星V》面試,評判問他為何想做明星,他說因為經歷過捱的生活,不想身邊人捱。他rap出自己的生活狀况,透露在旺角餐廳兼職時薪60元,答應媽咪好快可以月入6位數。賽後簽約唱片公司,不再是《全民造星V》的囝囝,而是《Mr.Nobody》主唱CotaBoii,蓄勢待發讓大眾認識他的音樂與真性情。

包辦新歌曲詞訴心聲

CotaBoii我手寫我心一手包辦出道歌《Mr.Nobody》曲詞,「靈感來自自己,完咗《造星V》,放喺自己身上嘅目光突然多咗,心態上一定有改變,所以寫首歌提醒自己,同埋要多謝身邊嘅人,因為有自信係OK,但同時要stay humble,要記得自己擅長嘅嘢,明白自己不足之處,同時要記得欣賞自己」。新歌歌詞提到誓將收入6位數變成可能,不忘對母親的承諾。

推出首支新歌後一個月便舉行粉絲見面音樂會,CotaBoii好開心,「同粉絲見面之餘,又可以一齊rap、一齊『un』。好多謝佢哋上年由《造星V》一直支持、鼓勵我繼續向音樂路走落去,更開心嘅係,我邀請咗《造星V》一班好朋友、好戰友一齊同台演唱,真係好期待」。

自嘲開始靠衣裝

昔日一頭橙髮的CotaBoii被形容為「橙色風暴」,現在的形象煥然一新,新歌MV大玩造型,他印象最深刻是紮辮look,自覺好誇張怕carry唔到,但又跟他的服裝好夾,「啱啱踏入社會,要開始靠衣裝喇,但同時都想keep番young啲,有活力嘅vibe,希望呢個look可以畀大家見到我唔同嘅面向」。他期望新歌成為樂迷認識CotaBoii的第一首歌或接觸Hip Hop音樂的第一道門,從而愛上Hip Hop。

《Mr. Nobody CotaBoii粉絲見面音樂會》

日期:2月3日

地點:BaseHall 02(中環怡和大廈LG樓)

票價:280元

相關字詞﹕全民造星V 黃泓祖(Taco )

上 / 下一篇新聞