娛樂

48歲海俊傑搏盡打拳賽受傷 鄭俊弘中拳倒地頭暈

【明報專訊】無綫奧運特備節目《明星運動會前哨戰: Fight盡》昨晚於J2播映第二集,拳擊比賽是眾多項目中最多傷兵。第二集有最高齡參賽者,48歲的海俊傑,見他落力練拳又搏命跳繩,以及做掌上壓鍛煉心肺功能、強化肌肉。崔建邦替他按摩治療及刮痧,海俊傑背部盡現「血痧印」好嚇人。他透露上擂台只是短短兩分鐘,但感覺度日如年,並說:「全靠台下嘅人猛叫加油,同我講仲有半分鐘、仲有15秒,我先捱到。無理由投降㗎嘛,所以心理堅持好緊要。」他稱賽後左邊肋骨膜受傷,估計約需一個月時間才痊癒,之後會繼續打拳。

鄭俊弘在練拳期間被打至整個人跌坐地上,領隊崔建邦大為緊張,鄭俊弘感到暈陀陀,並說:「我中咗左邊臉,暈咗一暈,好彩戴咗頭套,但就好頭痛,過咗十幾秒就好番好多。」

娛樂組

相關字詞﹕鄭俊弘 海俊傑 《明星運動會前哨戰: Fight 盡》

上 / 下一篇新聞