娛樂

下一篇
上一篇

澳門騷3子女上台合唱 薛家燕感動到眼淚鼻涕不斷流

【明報專訊】薛家燕日前在澳門舉行《薛家燕愛你無限60年演唱會》,邀來米雪、王祖藍及謝天華等擔任嘉賓。家燕姐整晚又唱又跳,最感人一幕是她與3名子女合唱《You Raise Me Up》。

著20磅鳳袍又跳又唱

69歲家燕姐佩戴金飾及穿上20磅重鳳袍登基,與米雪合唱《滄海一聲笑》,極具氣勢,獲得全場掌聲。家燕姐說:「隻手今晚會好痠痛,因為啲閃石鋪滿成件衫,同埋我戴住啲黃金、翡翠,但要做到好輕盈咁。」米雪讚她道:「家燕姐著起鳳袍有母儀天下嘅感覺。原來一路跳舞一路唱歌係咁辛苦,我真係好服家燕姐,唱歌之餘又要換衫、記歌詞。」另一嘉賓王祖藍以上海灘造型現身,被家燕問到近况,祖藍笑言:「個女啱啱半歲,做咗身體檢查,醫生說『王生恭喜你!半歲嚟講,100個小朋友中有90個都矮過你個女。』所以李亞男嘅基因贏咗。」他又指演出後要趕回家睇女,因李亞男12歲時已經1.7米高,估計自己低頭望個女的時間不多。

家燕姐與子女合唱《You Raise Me Up》最感動,她談到當年復出養大子女,辛苦但好值得。她說時眼濕濕,觀眾拍掌鼓勵。她事後說:「其實我忍住唔喊,怕影響把聲,但諗番佢哋細個嘅成長,好多嘢湧上心頭,眼淚、鼻涕不斷流,呢個騷係大家集體回憶。」

娛樂組

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com

相關字詞﹕《you raise me up》 王祖藍 米雪 薛家燕

上 / 下一篇新聞