娛樂

下一篇
上一篇

D&E開騷講廣東話 觀衆一頭霧水

【明報專訊】韓國男團Super Junior(SJ)成員東海及銀赫組成的小分隊D&E,前晚來港假亞洲國際博覽館舉行演唱會。兩人自2015年來港開騷後,相隔4年再臨,全程表現興奮,落台玩水、踏電單車等。D&E更在台上大講廣東話,卻因為粉絲完全聽不懂,要找翻譯幫忙重讀一次。

向翻譯求救

D&E個唱於晚上7時開始,東海與銀赫以金色造型登場,唱出《Circus》,並高呼「Hong Kong! put your hands up」,接着又播出短片,兩人扮演黑幫人物與飛虎隊展開槍戰,再唱出《Danger》及《Watch Out》,兩人唱跳近半小時,才跟港迷打招呼。

東海看着台前小熒幕用廣東話說出一段話,可惜沒人聽懂,在旁的銀赫也表示「幫你不到」,東海重複多次也沒人明白,唯有向翻譯求救,他說一句,翻譯員再重複說,「我喺呢度搵緊人,要搵個好靚嘅人,著衫又好性感,煮飯又好叻,比起任何人都愛我,有無?由𠵱家開始搵吓啦,就係你哋啦」。輪到銀赫說,他的廣東話明顯較標準,「大家好,我係銀赫,大家有無掛住我哋呀?有幾掛住?我唔係好掛住你哋咋喎,因為每晚發夢都見到你哋。親眼見到覺得你哋更加靚,所以要成日見。我等咗今日好耐,我成日都好期待喺香港開演唱會,今日要玩得開心啲!」兩人發言期間,銀赫體貼幫東海抹汗,台下粉絲即時尖叫;兩人又謂,相隔4年再來港開騷,多謝大家等待,又自誇大了4歲更靚仔,此時粉絲即叫他們「大叔」。二人反問有沒有粉絲已結婚,還扮嬲,場面搞笑。

向粉絲射水

接着大會播出東海及銀赫到夏威夷旅行的片段,可惜線路出現問題,中途「斷片」,再次播放又有聲無畫,第三次播放才順利。之後東海與銀赫換上夏威夷裝,拿着水槍跑落台,向粉絲射水,還在台上開餐,有菠蘿包、點心等食物。兩人之後駕電單車繞場一周,跟全場粉絲近距離接觸,並唱出經典作《Ride Me》、《Oppa Oppa》及《Can You Feel It》,掀起個唱高潮。

安歌時段,他們稱不想離開香港,但SJ正籌備新碟,所以必須返回韓國。有粉絲向他們送上頭紗要求他們戴上,兩人均拒絕,最終銀赫戴上,引來粉絲瘋狂尖叫。完場前,東海再次用廣東話「讀」出心聲,「自己唔係好叻,但企喺台上跟大家一齊享受,係做得最好嘅,感謝大家」。銀赫也用廣東話說,「我哋好愛香港,香港有好多美好回憶,喺香港拍寫真,喺香港得過專輯大獎,每次嚟香港開騷,因為有你哋嘅愛,先有機會成真。好多人來香港睇夜景,但比起夜景,我更想見到你哋」。最後兩人向粉絲派飛吻,高呼「我愛你」,並承諾下次會與SJ隊友一齊來港開騷。

記者:蘇珮欣

攝影:鍾偉茵

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com

上 / 下一篇新聞