娛樂

下一篇
上一篇

古天樂再開金口 孖劉德華合唱電影主題曲

【明報專訊】劉德華與古天樂主演電影《掃毒2:天地對決》,古仔更開金口,與華仔合唱主題曲《兄弟不懷疑》。兩人首度合唱,有指古仔為樂壇注入新力量,他聞言笑說:「咁大件事?咁都好可歌可泣喎!唱歌我業餘嘅啫!唔好咁講。」華仔亦笑說:「我都係業餘到𠵱家!諗番起對上一首剛陽味重嘅歌,是好多年前同偉仔唱嘅《無間道》,所以𠵱家市場上都需要番啲男性嘅音樂同歌曲。」

華仔稱古仔錄音時擔心做得不好,事實已做得好好,他幾鍾意古仔唱「關係」那段,叫大家留意。古仔被要求評分,他笑說:「咁我一定係零分,華哥就100分!」《兄弟不懷疑》由華仔填詞,說寫時腦裏畫面是與古仔之間的兄弟情,以及戲中其他的兄弟情。問古仔有否對歌詞給意見?他說:「佢哋有畀份歌詞我睇,我第一個反應係『唔好玩啦!我都唔識唱歌,點畀意見啫』。」

娛樂組

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com

相關字詞﹕掃毒2:天地對決 古天樂 劉德華

上 / 下一篇新聞