港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】香港警察首推6款WhatsApp公仔 (21:10)

現時大家都鍾意用智能手機通訊軟件溝通,尤其傳下公仔或emoji咁。Emily今日見到,警隊都出咗一套6個嘅WhatsApp警察卡通公仔,其中仲有3個係哈囉喂主題,由藍帽子卡通版阿sir同大家講聲「萬聖節快樂」。

Emily八卦問起,原來今次係警隊首次推出呢類短訊卡通公仔,聽講係考慮到現時巿民溝通習慣,都唔會再有人用e卡之類,而係多用短訊卡通。而今次呢批公仔,聽講係警察公共關係科(PPRB)警員阿安製作。Emily聽講,阿安原來係藝人張繼聰胞弟,早前都有喺防罪宣傳片段中登場。

今次一套6個卡通,除咗3個哈囉喂主題,另外3個就分別係Salute、Stay Cool同Well Done。聽講未來警隊會繼續按巿民常用或節日主題咁,推出唔同卡通公仔。

其他報道:偷29元耳機 退休警認罪罰2000元 求情指情緒困擾

其他報道:指大專院校內衝突是社會整體責任 楊潤雄:學生似乎從新聞片段模仿

其他報道:【高鐵】西九龍站票務系統故障逾一句鐘 港鐵:與內地相連 電腦傳輸系統不穩

 

相關字詞﹕警察 whatsapp 萬聖節 編輯推介

上 / 下一篇新聞