容海恩認婚前懷孕近4個月 望立會准遙距或授權投票

新民黨立法會議員容海恩,接受now新聞台的專訪今日播出。她在片中首次親口公開承認,已經懷孕近四個月,並希望立法會可考慮讓她往後有需要時,可以遙距投票,或是授權其他議員代她投票。

其他報道:吳秋北批法官「社會罪人」 曾鈺成:為何立法會主席鬧得,法官唔鬧得呢

報道播出容海恩透露,她在上月與新民黨政策總裁袁彌昌結婚前已經懷孕,預產期是明年2月農曆新年,胎兒是男是女稍後透露。至於何以選擇結婚前懷孕,容說:「我覺得呢個都係個人選擇啦,而家都係冇乜所謂架嘞:幾時有(懷孕),幾時結婚,都係自己嘅選擇,尤其是一個職業女性,我覺得更加有自己自主權。」

報道引述容海恩稱,往後議會工作難免受影響,希望有機制可以讓她遙距投票,又或授權其他議員代為投票:「而家我哋又可以用手機、用電腦遠程睇到我哋立法會每一個會議,而家發生咗乜嘢事,係即時嘅。咁我始終都覺得,你如果要投票嘅話,係唔係可以有個機會可以,譬如我,可唔可以叫葉太(新民黨另一議員葉劉淑儀)幫我投票呢?」

其他報道:建議書寫有「香港是市場經濟發達的國家」 青年民建聯主席:手民之誤多謝提點

其他報道:報道指港府傾向不收回粉嶺高球場 「不值得為有限房屋犧牲

上 / 下一篇新聞