經濟

下一篇
上一篇

【年金計劃】終生年金回報或達5% 長者瞓身買得過? (08:53)

最近終身年金出爐,全城熱烘,同世界盃都有得比,有好多人都為咗呢樣嘢發表評論,咁都係好事,多啲觀點,多啲角度,等我地班老友記諗清楚先好買。不過大家都要小心留意,有啲睇法同分析係基於理解有誤,又或者將橙同蘋果做比較,老友記如果照單全收,就可能誤咗「終身」大事。

例如,我老劉最近見到喺網上瘋傳一個意見俾啲老友記,就係話不如將$100萬放喺銀行做定期存款,以依家存款利息高達2.15厘計,利疊利滾存20年到85歲可連本帶息攞番$153萬,好過買終身年金,同樣到85歲只可收番$1,392,000。

對於呢啲「精明貼士」,我第一個反應就係,將錢放喺銀行原封不動20年做定存,咁樣豈不是變咗失匙夾萬,一個仙都無得使?我地做比較要均真啲,終身年金係你投保咗$100萬係佢嗰度,你下一個月就可以每個月攞$5800(以65歲男士計)直至終老。如果有位65歲嘅老友記將$100萬去做定存,但需要每月喺存款度攞$5800做退休使費,以2.15厘嘅存款利息計,佢呢筆存款喺17.3年後(即82歲)就乾塘,無以為繼。但終身年金就唔同,只要你仍健在,當你到82歲甚至更後嘅時間,你都可繼續每個月攞$5800,愈長壽,回報就愈多,就算真係「長命120歲」,都唔使擔心「坐食山崩」。

另外,呢位仁兄又話就算比你活到90歲,買咗終身年金都只係攞到$1,740,000,25年只係賺咗$740,000,等於年息2.9厘,不如買滙豐或公用股啦。香港人最緊要有得揀,我老劉絶對唔會反對人買股票或其他投資產品,只要考慮埋當中風險。首先,我仲未見到市場上有保證回報嘅股票。仲有呢個2.9厘回報又係基於一個錯誤嘅假設,就係將呢$100萬嘅本金原封不動放喺度25年去生息,派息都唔會攞去飲餐茶。如果好似終身年金,喺第二個月就可以每個月攞$5800出嚟用,長攞長有,計埋呢個現金流,其實呢位65歲嘅投保人到90歲時已享有5%的回報率,而唔係2.9%。

講咗一大餐,其實我只係想話,老友記買唔買終身年金都係要諗清楚自己嘅需要,仲要小心分析吓人哋嘅「分析」!

年金公司總裁劉應彬

相關字詞﹕財經網-即時財經 退休 強積金 長者 編輯推介

上 / 下一篇新聞