【Emily Online】喇沙生考獲6科5** 睇足球小將愛AKB48 老竇盼阿仔行俠仗義

今日DSE放榜,Emily今日去到喇沙書院做嘢,訪問咗多位取得佳績嘅學生,其中鄧樂勤考到6科5**,佢同父母都非常開心。鄧爸爸大讚阿仔自細非常自律、目標清晰,多得佢睇咗《足球小將》卡通片,學識永不言敗、無懼挑戰,亦因此愛上日本文化,近年更成為AKB48 fans。佢仲講笑咁話,樂勤朝早出門前心情緊張,不禁要跳番part舞鬆一鬆先出發!

樂勤係個理科生,但亦非常之鍾意閱讀,尤其是日本作家東野圭吾嘅翻譯小說,以及張曉風嘅散文。佢又透露已報讀港大醫學院,認為行醫可以直接改善基層市民生活質素。鄧爸爸話,阿仔將來如何由佢自己決定,但係既然讀得成書,咁就希望佢用學識行俠仗義。

DSE放榜相關新聞:

浸大橋現「同學勿近」直幡 保安立即移除

【DSE狀元時事台@國歌法】喇沙超級狀元:尊重國歌很合理 皇仁狀元指應由心而發:立法是「下下下策」

【DSE狀元時事台@劉霞】聖保羅狀元:不認同軟禁做法 女拔狀元:中國人權問題待改善

玻璃骨男生19分望入中大 肌萎症考生父母:1分都高興

【短片】白化症女生鄧麗銘考佳績 性格樂觀愛表演「棟篤笑」

【狀元一覽】9狀元分佈6傳統名校 聖保羅取3席成贏家

【短片】佛教黃允畋中學13歲「小神童」徐文鴻 DSE考20分

女拔狀元對社會政治感興趣 赴牛津修讀「神科」

9狀元來自6名校 喇沙男生9個5**膺首位超級狀元

職訓局即場面試今日知結果 報名費300元

中文科「死亡味」降 重設範文表現懸殊

【DSE放榜須知】9項必備物品、重要日子、查詢熱線

上 / 下一篇新聞