【短片:網上熱話】警員抄牌斥車主聲大夾惡 籲對方記得上載片段

警方打擊違例泊車有時會遇到車主求情,嚴厲執法票控違例泊車人士卻無可厚非。網上流傳片段,有警員抄牌時,車主拍下過程。警員斥車主違法在先,質疑車主違泊還「聲大夾惡」。網民普遍讚揚警員執法有理。

【網上熱話】市民窗外驚見巨型飛蛾 專家:香港很常見

有網民將上載片段到facebook「馬路的事討論區」專頁,未有交代日期和地點。只見一名警員面對相信是車主的電話,任由對方拍攝:「鍾意周圍泊新填地街吖嘛?違法位當自己合法呀?係咪呀?係咪要問過你先可以抄牌呀?吓?差人做嘢係咪要問過你先可以抄牌呀?你自己擺違法位聲大夾惡?你而家影好啲呀,記得擺上網呀,知唔知呀?」

網民大讚警員冷靜處理:「差人做得啱呀,架車違規抄牌好正常呀」、「一個人如果正氣,處事又公正,真係講句嘢都零舍淡定嘅。阿Sir繼續努力!」亦有人批評車主惡人先告狀:「抄牌無問題,挑釁先係問題」、「泊街預左抄架啦,仲拍片博同情就唔洗俾320咩」、「車主面皮十尺厚。」

警隊回覆本報查詢,確認今早上午11點45分左右,曾經在旺角新填地街執法,發出4張違例泊車定額罰款通知書。警方重申,警員根據法例及既定程序執行職務,希望市民能理解和配合。 

其他報道:5款血壓心臟藥含或致癌雜質須回收 陳肇始籲毋須擔心:無即時風險

其他報道:【短片】英基7校誕15名IB狀元 6人擬留港讀醫

其他報道:七旬男子首次玩浮潛遇溺亡

其他報道:論點遭城市論壇觀眾駁斥 李梓敬批評主持選台下發言不公

上 / 下一篇新聞