【網上熱話】公開K3英文默書段落 家長問:太深或太淺?

繼日前有家長在「不願小朋友成為功課奴隸」facebook專頁貼出「點解K2中文功課咁似小一?」,今日有家長在同一專頁,貼出「K3要默的一段英文,是否太深或太淺?」,該段文字為「Dad takes Kipper to a farm. It is evening. They want to put up a tent. At six o'clock, they have dinner. At nine o'clock, Kipper gets into bed」。

【網上熱話】家長求救:點解K2中文功課咁似小一?

觸及功課深淺議題,定必引起大批家長討論。有人要求貼文者公開該幼稚園名稱,家長關心學校要求一個5、6歲的小朋友英文默書,要求苛刻,貼文者在留言有現身,他稱這是兩年前的事,現在不知學校如何安排,又指這是「讀默、不是背默」,但學校不會叫這做默書,而會稱呼為「Revision(溫習)」,但其實仍會給分數。

網民看到帖文很快回應,「小一先默幾個詞語喎,K3成段來?發生咩事?」、「默書,唔係化。唔係深淺問題。得番半個月咪玩埋佢,慌死小學冇得默,默到你傻都得」、「果然係一山還有一山高!我仔K3最尾呢個月每次默三句中/英句子,我已經覺得深到不能接受,放棄!連溫都唔溫了!哈!」、「我女都係讀小一才有默書!」。

也有家長安撫稱,「家長不需太認真。K3尾,應該係試下小學生活。如果我係你,應該趁此告訴他是小學體驗,輕鬆冇壓力下準備。知道那裏不足,趁暑假多快樂親子共讀,而不是操練。就算是上了小學,也不是非100分不可,以個人進步,盡力好了」。

【短片:網上熱話】輪椅狗狗公園狂奔 主人不離不棄:帶佢出嚟開心啲

【網上熱話】包中雞蛋「咬唔爛」 食客懷疑吃到膠 麥當勞:薄膜為雞蛋成分

上 / 下一篇新聞