港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】梁振英:香港都需要更多屈穎妍 (17:23)

專欄作家屈穎妍推出新書《既是紅底又如何》,今日發布會上,有全國政協副主席梁振英、「幫港出聲」召集人周融,同埋前新聞統籌專員馮煒光現身支持。各人都有嘢發表,梁振英就同大家分享愛國情懷,又讚屈穎妍寫嘅文章,夠晒敢言直說。

梁振英話,1982年,英國同阿根廷為爭福克蘭群島主權打仗,當年所有英國人,即使大部分人從未去過當地,都會支持政府透過軍事手段爭取,英國王子甚至上船成為遠征軍一分子。梁振英以此為例,說明愛國呢家嘢,「不分古今、不分中外、自然而然」。

佢又話,讀政論文章最怕吞吞吐吐,屈穎妍嘅文字就夠晒敢言直說,讀起嚟大快人心:「於社會政治而言,無論紅底不紅底,香港都需要更多屈穎妍。」

之後到屈穎妍講嘢。佢話紅底並不可怕,愛國更加要坦然承認,希望自己嘅文章能夠影響別人,等大家同樣勇於承認自己、表達自己。佢又鼓勵讀者,唔一定要有個「地盤」,先可以發表心聲,最緊要喺日常生活中實踐。

屈穎妍補充,從來都唔會自我標榜為「紅色」,只承認自己係中國人:「只不過喺香港,一切同中國相關嘅,別人都會標榜為紅色。」馮煒光就提到,中華人民共和國國旗係紅色,「中國人自然就係紅」,係政治現實嘅問題。

其他報道:行會通過公務員加薪:高層4.06%、中低層4.51%

其他報道:羈留犯自縊 兩警簽到巡查23次 cctv只見其中一人巡一次

其他報道:【港大民調】林鄭民望淨值明顯升 陳帆急跌

相關字詞﹕既是紅底又如何 屈穎妍 梁振英 馮煒光 周融 編輯推介

上 / 下一篇新聞