【輸緊層樓】王維基:HKTVmall日輸50萬元 料3年後定輸贏

港視(1137)主席王維基在出席一零售分享活動時指,雖然現時旗下HKTVmall仍日輸50萬元,但相信3年後線上零售可進一步搶走線下生意,或見勝負。

王維基指,當初營運HKTVmall 自己「賭好大」,兩年前日輸100萬,後來日輸80萬,現在日輸50萬,「但一個月都輸緊層樓」。但他認為,市場消費模式改變,線上零售正搶走線下生意,尤其大眾化的日常產品。

同場的鴻福堂集團執行董事司徒永富亦向王維基「投訴」,指有客人會到實體店看完產品,比較價錢後卻到HKTVmall購買,但鴻福堂自己卻要交租。王維基則直指「無得搞,真係無得搞。」他相信5至8年後,線下的零售商會有30%至40%的生意流失到線上零售。

王維基又指,雖然HKTVmall實體店不會有銷售,主要用作取貨點,但他笑言實體店已成為老人中心、社區中心,「因為有好多老人家好想學上網買嘢,但啲不孝子女唔會教佢哋,咁我哋舖嘅靚仔靚女(員工)就會教佢哋。」今年預計會再增加線下店舖數量,由28間增至約50間。

HKTVmall 昨日起舉辦三周年感謝祭,今日早上網站一度因擠塞而停頓,王形容「迫爆玻璃」,但現時網站已回復正常,未能透露具體的銷售數字,但人流及銷情理想。

記者:劉旭霞

上 / 下一篇新聞