【短片】自稱黑幫包攬「會員」落馬洲插隊載客:「唔係member你排返最後」

網上瘋傳多條自稱黑幫包攬「會員」落馬洲插隊載客「車cam」短片。片中所見,前天(13日)清晨6時許,一名自稱姓陳的士司機到青山公路近皇巴站附近的路面排隊,排第二名等候政府派籌,打算憑籌到落馬洲支線口岸載客,其間一名陌生男子走近問陳「知唔知呢度嘅規矩」,並要求他排後面,多次提及上述安排是「規矩」,陳回覆反問「係乜嘢規矩」。

陌生男子其後語氣轉惡,聲稱「每個站頭都有站頭嘅規矩,咁×佻皮,我用廿皮(20元),你就冇運行」,意指找人扮乘客登上陳車短途落車。雙方發生口角,陌生男子繼續以粗言穢語要求陳排到後面,「嗰嗰排隊,我使×打返嚟…我打幾多架知唔知」,更一度指陳「唔係我哋member」,陳追問何謂會員,對方大聲答「黑社會會員」,最終陌生男子安排數輛的士插隊,陳報警求助。

今早6時許,新界總區反黑組探員到派籌區調查,亦有多名軍裝警員在場駐守,十多輛市區及新界的士輪候等待派籌,憑籌前往的士站輪候等客,未有出現插隊的混亂情况。

上 / 下一篇新聞