【基仔墮台】還原事發經過 古巨基跌落台畫面曝光

古巨基昨晚在紅館舉行第2場演唱會,不慎發生墮台意外,基仔墮下2呎舞台,墮台一刻畫面曝光,看到也覺牙煙,當時前往捧場的基仔圈中好友,包括容祖兒和蔡卓妍等,也嚇到面色大變,還第一時間衝返後台了解情況。而英皇老闆楊受成得知基仔發生意外,亦第一時間趕往紅館了解。

意外發生後,基仔倒臥於台底地上,工作人員移開大型道具飛機,聖若翰救傷隊人員到台底為基仔檢查,一直倒臥台底的他,被通知先不要急著起來,等救護人員指引,救傷人員為他檢查過手腳沒大礙後,基仔才獲准慢慢站起來,期間專業精神及責任心極重的基仔,完全沒理會自己傷勢,有人提議停止演出,馬上召救傷車到醫院檢查,但基仔輕聲說:「我覺得我可以繼續唱。我想繼續唱。」

由舞台消失了15分鐘的古巨基,再緩緩升上台,他用手捽一捽後腦,堅強地笑住跟觀眾話:「冇問題,係我錯,係我唔知道唔記得咗時光機個位,冇問題,多謝你哋願意喺到等番我上來,我好想繼續落去,我盡力繼續落去,冇事,大家不用緊張,不用擔心,冇事,上天會保佑我,冇事。我行到係咪?講到邊到,我由頭來過啦。」講到「7年冇聽紅館聲音!」觀眾歡呼聲隨即四起,基仔好感動:「我會用最大努力演出,回報大家。暫時講咁多先,唱《必殺技》!」

其後基仔回到後台,如常更換舞衣,唱《歡樂今宵》時還懂說笑:「把聲仲靚咗!」又喺台上話:「係背脊落地,唔係個頭,大家唔好擔心!不過一陣如果換衫位耐啲,跳舞硬啲!大家體諒。」昨晚基仔的父母亦有捧場,基仔特別於台上報平安,向雙親表示說:「阿爸阿媽我冇事,不用擔心。」

完騷後基仔在經理人霍汶希(Mani)和工作人員陪同下,坐車到醫院求診,基仔成個人「僵直」,他當時表示條頸「梗咗」,幸檢查後肌肉拉傷,骨骼無受傷。

(即時娛樂)

上 / 下一篇新聞