港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】新作《小明上高鐵》 李家仁:相信林鄭聽到好開心 (16:38)

監警會下晝交代2016/17工作報告,唔少新舊委員都有出席,同傳媒分享工作。其中新任委員李家仁醫生仲即席向Emily高歌一曲,「咕嚕咕嚕一啊、咕嚕咕嚕二、咕嚕咕嚕三準備出發」、「打點家居煮餸,煲湯兼炒飯上廣州識得選擇搭高鐵」。佢唱緊咩?原來係唱緊最新作品《小明上高鐵》。

其他報道:【修改議規】蔣麗芸指「全面開戰」:重光之時 李慧琼籲勿變戰場 指「議會是講道理地方」

李醫生話,本身想唱首《小明上長沙》,探佢舅父,不過見高鐵咁多爭拗,就自發唱咗高鐵歌先,相信特首林鄭月娥聽到首歌都會好開心。

李醫生又話,今次係小本製作,一個星期前收到曲詞,盡快練熟之後,農曆年前推出MV,笑言「李家仁資助小明去拍架」。不過以前首《小明上廣州》得到港鐵協助可以上車拍攝,今次高鐵未通車,拍攝有難度,佢話都要諗諗計。

不過李醫生讚高鐵方便、舒適,社會大眾同埋立法會都唔應該喺係咪開通嘅問題上糾纏,大家應該好似小明咁開心,一齊坐高鐵上廣州。

其他報道:【樓市破頂】施永青:毋須所有人買得起樓 反問「無投資者收租,如何解決居住問題?」

其他報道:【全球學生閱讀能力】港學生課堂投入包尾  專家籲家長勿「谷壞細路仔」

其他報道:【修改議規】楊岳橋指建制派最開心 謝偉俊打斷:最開心是市民!

相關字詞﹕編輯推介 李家仁 小明 小明上高鐵 高鐵

上 / 下一篇新聞