港聞

下一篇
上一篇

【創科局】陳健波斥選舉畸型「二三萬票已可當選」 倡令拉布議員付代價 (10:41)

被指零票當選 陳:你試下去保險界選吖

在新任財委會主席陳健波「剪布」下,拖拉3年的成立創科局撥款申請終獲通過,本月20日開局。陳健波今早出席商台節目時,批評拉布「神憎鬼厭」,認為要抗衡「拉布」,可考慮令有關議員付出代價,例如扣減議員薪酬及增加會議等。

陳健波又形容現今香港選舉畸形,「大家都知啦,香港(選舉)係畸形架嘛,佢(候選人)可能2萬票3萬票已經(當選)得啦嘛。我講嘢太過直,希望大家原諒」。

至於功能組別出身的他,屬「零票」自動當選,但他反指:「你試下去保險界選吖,百幾間公司,全部行政總裁嚟架嘛,佢哋好清楚邊個做嘢點,大家唔好低估功能組別。」

陳健波又稱,他處理議案「千變萬化」,惟強調是「有原則的千變萬化」,並非「胡亂的千變萬化」。

陳健波認政府曾催促處理撥款

問到今次創科局撥款審議中,政府有否設定時限,陳健波直言政府「好神奇」,一開始已要求他「盡快盡快」,「我就同政府講,以後請你唔好畀任何deadline(限期死線)我,我唔會處理」。主持追問今次deadline設在何時,他稱「我聽講佢(政府)以前有deadline畀人」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【贏粒糖輸間廠?】王伯月儲500元作棺材本,但加上近年綜援出「雙糧」、「三糧」,結果儲錢「儲過龍」、超出綜援資產限額,已被社署即時停發綜援。報道:http://goo.gl/2IObdE【加入10個老人中心 教會食免費飯 精靈婆婆交流「...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, November 8, 2015

相關字詞﹕創科局 陳健波 編輯推介

上 / 下一篇新聞