體育

下一篇

【黑仔王】港曼聯球迷錢儲一年赴英朝聖 詐彈驚魂致無得睇 遭友嘲笑:仲唔係你放炸彈? (17:51)

英超昨舉行煞科戰,其中曼聯主場對般尼茅夫一役因發現「詐彈」而被逼取消,大批球迷須疏散。為看球賽特意儲蓄一年、從香港遠赴曼徹斯特的趙先生難掩失望,直言「灰爆」、「欲哭無淚」。

其他報道:曼聯主場可疑品證為詐彈 防爆訓練裝置引虛驚 改周三再戰

就讀香港中文大學的趙先生向《明報》表示,小五至今已支持曼聯十多年。花了一年時間儲蓄約3萬元,只望前往歐洲畢業旅行,在曼徹斯特市看一場愛隊賽事,「由1月尾買飛開始,已經好期待(賽事)」。

因按捺不住興奮心情,趙先生昨日下午更提前一小時抵達球場,詎料主持宣讀出賽名單後,卻突然聽到女聲高呼「Evacuation(疏散)!」當時他未知發生何事,只見球迷陸續離開,並聽到有管理員稱收到指示要疏散球迷。

趙先生直至離場才得悉場內有懷疑炸彈,球賽因而取消,「你諗下有冇人可以咁唔好彩,咁遠飛過去,睇咗10年波都冇遇過abandon(中止)場波......好絕望」、「最慘係係咁俾friend笑,佢地話『仲唔係你放炸彈落去』、『點解你可以黑成咁』」。

重賽暫定於當地時間周二晚上舉行,但趙先生早已訂購前往愛丁堡旅遊的車票與住宿,無法留在曼徹斯特至周二。不過,他過了一晚後亦平復心情,「大難不死,可能之後有啲更好玩嘅嘢啦......當破財擋災」。

其他報道:【Emily Online】楊岳橋收「扮帛金」捐款 小秘書Monday blue一掃而空

其他報道:經歷失敗婚姻 劉鳴煒笑言:見過鬼怕黑!

相關字詞﹕曼聯 編輯推介

上 / 下一篇新聞