體育

【決戰卡塔爾】再噓國歌 梁孔德:倘收FIFA警告「實同佢拗」 (08:53)

世界盃亞洲區外圍賽,港隊主場迎戰卡塔爾,港隊下半場84分鐘一度落後3球,最終連追兩球2:3完場,雖敗不辱。昨晚奏國歌時部分人報以噓聲,香港足協主席梁孔德今早接受港台訪問時說,噓聲「比上兩次細聲」。

梁說.他昨晚現場聽到,剛奏國歌時開始有噓聲,到後部分則有人拍手有人口號「We are Hong Kong」,各種聲音都有。

被問到會否擔心因奏國歌時有噓聲或口號聲而接到國際足協(FIFA)投訴,他說,「我又唔係好驚,尋日情形未至於去到嗰步」,又說如果被警告,「我實同佢拗」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【好波不厭千回看】報道:http://bit.ly/1UFhqvc【港足惜敗 金帥感動 「港人熱情 前所未見」】http://bit.ly/1KCX46z【港將:佳績捉住球迷熱情】http://bit.ly/1PZO7lI【偉豪...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, September 8, 2015

相關字詞﹕決戰卡塔爾 梁孔德 編輯推介

上 / 下一篇新聞