經濟

【財經花生】蘋果小鏡頭 原來大堆頭 (18:47)

一部 iPhone 價錢點解總係遠遠跑贏其他牌子?相信好多 iPhone 用戶嘅答案不外乎「生活態度」、「好用」,又或者「品牌好」;再進一步,可以話「字體獨特」、「外形優雅」,又或者「功能體貼」。用形容詞去形容一件產品,有人情味之餘亦有睇法,但始終流於主觀。蘋果公司相機硬件資深總監Graham Townsend日前就用數字話畀大家聽 iPhone 有幾好:一個鏡頭,由超過800人研發。

Graham Townsend早前接受《六十分鐘時事雜誌》訪問,同主持人Charlie Rose對答時表示,一個iPhone鏡頭大概有200個獨立零件,而負責研究iPhone 鏡頭嘅班底,就有800幾個工程師同專責其他範圍嘅專家。如果要比較班底規模嘅話,中國天然氣(0931)年報顯示,截至6月底,員工總數夾埋都只有55名,咁即係蘋果一個鏡頭,就已經超越14間中國天然氣,千祈唔好話唔專業!

不過,蘋果公司亦似乎唔係無懈可擊,Apple Watch推出市面大約8個月,至今仍然未公布具體銷量。蘋果行政總裁Tim Cook俾主持人問到覺得Apple Watch需唔需要改進時,就大耍太極,話「所有產品都要持續改進,Apple Watch亦非例外,我哋會對Apple Watch持續作微調」。

 

掌握最新消息,請Like「明報財經 mpfinance」fb專頁!

上 / 下一篇新聞