即時港聞

吉舖屢現引擔憂 李家超指正值經濟轉型期 誇大處理未必適合籲積極應對 (10:56)

近期接連有戲院結業,亦有商會反映市道欠佳,屢現吉舖。特首李家超指,確有部分行業經營得不太成功,同時也有新行業誕生及進軍本港,認為社會應以積極及進取態度去看待,若「大家係沉醉咗喺一啲日常生活經常都會見到嘅一啲變化,從而係用一個誇大嘅方式去處理呢,我覺得對整體我哋香港每個人……未必係一個最啱嘅方法。」李家超又表示,將積極向中央爭取更多挺港惠港措施,尤其爭取開放更多自由行城市,期望香港各界運用中央各項挺港惠港的措施,同時強化自身既有優勢。

李家超出席行會前指,本地不同行業確因經營情况而「有改變」,但同時有「一啲新嘅行業誕生嘅,我睇到係有新嘅企業嚟香港」,指有大型外國機構在本港熱鬧之處開展業務,認為世界不斷轉變,不同行業需時適應,「咁有(業務)會經營得唔係太成功,但係亦都有新嚟嘅、不斷嘅經營者去參與我哋嘅市場,咁所以呢個更替亦都係我哋喺經濟轉型期裡面必然會發生嘅。」他認為,社會對於問題嘅不同睇法「攞出嚟去討論吓」,讓大家有心理準備「都係一件好事」,但若「大家係沉醉咗喺一啲日常生活經常都會見到嘅一啲變化,從而係用一個誇大嘅方式去處理呢,我覺得對整體我哋香港每個人……未必係一個最啱嘅方法。」李家超又相信,香港人懂得應變和求變,亦有創新做法,強調香港不同領域經濟活動「開始活起嚟」,認為只要有信心,先至可以將香港。發揚光大」,呼籲社會一同向外宣揚香港好的一面。

至於五一黃金周,李家超指政府已全面部署,業界亦有不同措施。被問到五一煙火匯演或因天氣不穩而取消,李家超指天氣情况難以控制,不同城市也會面對,所以會嘗試多方面發展。李家超指,將積極向中央爭取更多挺港惠港措施,尤其爭取開放更多自由行城市,期望香港各界運用中央各項挺港惠港的措施,同時強化自身既有優勢。

相關字詞﹕編輯推介 李家超

上 / 下一篇新聞