即時港聞

23條立法|立法影響學術自由? 城大校長梅彥昌:香港的事最好讓香港公民討論 (17:14)

政府現正就《基本法》23條立法做公眾諮詢。香港城市大學今(20日)舉行傳媒春茗,校長梅彥昌被問認為立法會否影響學術自由時,稱「唔知,嗰啲最好唔好講,香港的事最好讓香港的公民討論」。

談到正發展的城大(東莞)項目,梅彥昌稱有待國家教育部批出相關牌照。他指內地有龐大資源,城大應善用,又指自己在新加坡工作時很妒忌香港(so jealous of Hong Kong),「幾乎想拉新加坡島過嚟,近住香港一齊」,笑說內地有商業機遇,「但唔敢講係good for politics(有利政治)啦,呢啲嘢唔好掂就好㗎喇」。

至於會否秉承前校長郭位「政教分離(the separation of politics and education)」辦學理念,梅彥昌稱「我唔知你講咩」,又說「我哋注重學生安全、學生鍾意做咩,做教育。至於其他,我無法解決世界上的問題,無法滿足所有人,但我作為校長可幫香港年輕人實踐理想」。

另外,城大自2019年反修例運動起,設校園管制措施,校門有閘機限制公眾進出。城大副校長(行政)李惠光說,暫未有全面重開時間表,但指師生認為現行做法非常好,又指訪客如需進校,可向校方申請。他稱過往全面開放時,校園不少有罪案發生,如學生物品被盜、廁所有人吸毒。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞