即時港聞

Emily Online|羅淑佩透露係「Hellosss」 鍾意Ian唔揸快車「好乖守規矩」 (12:49)

運輸署長羅淑佩今日接受商台節目訪問,討論有關的士服務的議題時,就透露原來佢係男團Mirror成員陳卓賢(Ian)的支持者,亦即係「Hellosss」。她大讚Ian重視交通安全,又乖又守規矩。他引述Ian曾經受訪時提到,會聽媽咪勸告唔會揸快車,即使工作時都要守規矩,最多預多啲時間。羅淑佩形容Ian「呢個小朋友實在太好」,而且仲識作曲,又代表過排球港隊,覺得應該支持。

認同Edan分享搭的士不快經歷

另一Mirror成員成員呂爵安(Edan)日前就發文分享Call的士嘅不快經歷,指本身司機話8分鐘到,結果等咗20分鐘先上到車,上車後司機仲呻話塞車嘥時間。羅淑佩在商台節目《在晴朗的一天出發時》亦被主持人問及事件,佢話非常多謝Edan分享事件,認為的士司機應該要對邊一時段、邊條路塞車「心中有數」,如果遇到突發情况,要提前打電話畀客人,而且態度要禮貌,唔可以將怨氣發喺個客身上。

至於有人批評Edan不應該喺網上公開呢件事,羅淑佩就認為,如果Edan未有公開個的士車牌,就支持佢講出嚟,又話如果係遊客經歷咁樣嘅情况,更會對香港形象都有不良影響。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞