港聞

2021展望.新冠疫苗|有人怕疫苗副作用寧戴口罩 有市民稱「倘打咗可自由過關,即打」 (08:30)

今日(2021年1月1日)是元旦,港府預算今年展開新型冠狀病毒疫苗接種計劃。坊間對疫苗接種取態不一,有人表示「如果打咗可以自由過關,我會即時去打」;也有人拒絕接種,質疑「新研發(疫苗)不夠時間觀察,怕有副作用」,寧願繼續戴口罩;有的則觀望,「先看專家更多詳細報告後再作考慮」、「睇其他人效果如何」等。

疫苗最快2021年初抵港,你打唔打?」《明報》電子平台組編輯2020年12月下旬透過訪問,facebook及Instagram story收集網民對會否接種疫苗的想法,線上線下共有近80人回覆,其中近八成人稱不會接種疫苗;持觀望態度、表示會打疫苗的,各有約一成。

部分回覆精選如下:

.Mitter Wan:如果打咗可以自由過關,我會即時去打

.kavikalau:睇吓邊到做嘅,同第三階段測試做得有幾足

宋小姐:應該畀疫苗一個機會,否則疫情只會無了期嚟完一波又一波

.hodi_pwh:疫苗冇嚴重副作用先打算打

.Billy:唔打,繼續戴口罩

.區小姐:唔打,第一批有風險

朱先生:打,為安心 

.梁小姐:不了,新研發不夠時間觀察,怕有副作用

.Ambrose:梗係唔會打啦,勸人都唔好打添啊

.Tara:唔喺香港打

.M小姐:唔打,唔想打大陸疫苗,因安全性存疑

.劉小姐:或會,視乎疫苗產地及製造商

.Dan:睇其他人效果如何,唔會第一時間打

.方小姐:唔打,一嚟未知副作用,二嚟病毒仲變緊種,打嚟應該冇咩用

.方小姐:唔會打,不相信政府購入的內地疫苗

.Tony:不會,會先看專家更多詳細報告後再作考慮

.Tom:不會,不太信任政府

.Sun:視乎情況,睇吓多唔多人打

.黃小姐:唔打,覺得唔太安全

.Christina:唔打,只信港大出品

.M.HO:到時再看疫情的發展

.carmen:到時再決定

.葉先生:觀望下先

.Moon:考慮

2020回顧系列:

 

一字記2020年|「悲」「慘」「攰」難免 「撐住」盼「否極泰來」

最深刻法庭案|黎智英案、黃之鋒周庭案受關注

被疫情打亂的計劃|「趕得切結婚趕唔切Honeymoon」 「登六」無得食大餐 畢業禮變Zoom

戴口罩感受|出門口罩比銀包重要 「路人顏值提高」「呼吸自由嘅空氣並唔係必然」

國際圖輯|全球抗疫一年 重塑生活新常態

大事記|疫戰一年 回望新冠肺炎陰霾下的香港2020

大事記|港區國安法後 不一樣的香港

大事記|立法會多事之秋 香港立法機關百年大事記

 

相關字詞﹕2020回顧 回顧 疫苗 新型冠狀病毒 新型冠狀病毒疫苗 新型冠狀病毒肺炎 編輯推介

上 / 下一篇新聞