港聞

【Emily Online】張竹君逾兩月冇放假 稱「好多同事都係」「我可能仲係好啲嗰個」 (21:55)

本港新型冠狀病毒疫情持續,衛生署每日4點半都會舉行記者會公布最新疫情,相信大家見得最多嘅係衛生署衛生防護中心傳染病處主任張竹君。今日(30日)記者會就有記者問由1月中到今日,每次衛生署記者會都見到張醫生,網民都好關注佢嘅健康狀況,張醫生笑住答「多謝你關心」,又話「好多同事都係連續不斷地做嘢,所以我就唔係真係工作最長時間嗰個,可能仲係好啲嗰個嚟嘅」。

有記者連續問咗張醫生好多問題,「你幾耐冇放過假?你每日做幾多個鐘?工作量係點?其實政府內部有冇人可以分擔你嘅工作?」

張醫生笑住答:「多謝你關心,其實你哋見到我啦,但其實我哋成個衛生署所有人,包括署長、總監,或者其他你哋見唔到嘅同事呢,返工時間好多仲長過我,因為我要準備記者會,所以我留喺辦公室研究病例,同埋準備資料,都要好多同事嘅支持,但係處長、總監佢哋不斷都要開會,好多其他同事都要做緊其他唔同嘅嘢,例如係檢疫中心同港口衛生。」

新冠肺炎 相關報道:

醫管局:39確診者等候入院 部分醫院隔離病房使用率飽和

本港增41宗新冠病毒病例 34人有外遊紀錄包括17名學生

相關字詞﹕抗疫新階段 新冠肺炎 新冠病毒 新型冠狀病毒肺炎COVID-19 新型冠狀病毒肺炎 新型冠狀病毒疫情 新型冠狀病毒香港 2019冠狀病毒病 衛生署 張竹君 編輯推介

上 / 下一篇新聞