港聞

下一篇
上一篇

【移交逃犯擬修例】何柱國籲修例考慮營商環境:冀商界回港仍能如沐春風 (12:01)

政府早前建議修訂《逃犯條例》,引起商界憂慮。全國政協常委何柱國表示,希望政府修例時考慮香港營商環境,令未來商界回港時能夠「如沐春風」。

何柱國昨日出席公開活動時稱,其商界朋友憂慮日後可能會被捕移交至內地,「有幾個朋友同我話,今日嚟埋呢一鋪,下一次唔知有無機會嚟喇。我問點解,(商界朋友話)畀人拉咗入去(大陸)坐監都唔定架。我話點會啊?(商界朋友話)你知啦,我哋喺大陸做嘢,梗踩過界梗中地雷,唔係搵唔到食嘅」。

何柱國強調,香港最重要是「一國兩制」,而維護「一國兩制」最重要是行使普通法,當局修例時應避免衝擊普通法,讓香港維持良好營商環境,「以前啲人話喺大陸做生意,一返到香港就成身鬆晒、如沐春風,希望佢哋將來亦繼續可以返嚟香港如沐春風」。

移交逃犯擬修例 相關報道:

逃犯例剔9罪行 被指傾斜商界 門檻提升 只處理可囚3年以上罪行

內地司法公正? 梁美芬舉孟晚舟案作例:各國都有不公平審訊

湯家驊:剔除9商業罪香港公義輸一仗 稱社會討論非理性

相關字詞﹕逃犯條例 香港逃犯條例 逃犯條例修訂 逃犯條例諮詢 移交逃犯條例 逃犯條例台灣 引渡條例 移交逃犯協定 何柱國 如沐春風 編輯推介

上 / 下一篇新聞