港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】天文台開放日提市民帶雨具 度天隊長:過嚟捕捉我啦 (11:20)

香港天文台今日及明日(23及24日)舉行開放日,畀公眾參觀呢座百年古蹟,了解更多天文台嘅日常工作,仲要不設入場券,市民今日中午12點就可入場啦。天文台喺facebook提醒大家,估計今日會有雨,記得帶雨具出門。

開放日會有攤位遊戲等多項活動,台長岑智明仲會現身簽名會,同市民合照。不少市民關心天文台吉祥物「度天隊長」會唔會出現,佢就「現身」fb回應網民留言話:「會不時現身喔,過嚟捕捉我啦。」

雖然中午12點先開放入場,但天文台今朝9點幾就已舉行「極端天氣講座」,Emily除咗喺fb直播見到岑台長開talk之外,仲聽到佢開金口,同歌手區瑞強合唱以氣候變化為主題嘅歌曲《氣候人生》。

開放日詳情

相關報道:好去處:天文台開放日 現場睇天氣報告‧搵台長簽名

其他報道:陳方安生訪美 獲彭斯接見談一國兩制

其他報道:梁天琦砵蘭街暴動罪不成立 「美國隊長」容偉業3罪罪成 即時還押

相關字詞﹕天文台 開放日 度天隊長 岑智明 極端天氣 天文台開放日2019 編輯推介

上 / 下一篇新聞