港聞

下一篇
上一篇

【短片.Emily Online】Deanie姐拍短片「反擊」港鐵巴士擾人行為 (14:00)

喺香港,人愈嚟愈多,唔少市民乘坐公共交通工具時,都曾經遇到其他乘客嘅缺德行為,甚至釀成衝突。藝人「Deanie姐」葉德嫻最近為運輸署拍攝3分鐘短片,「逐個擊破」會在港鐵和巴士上阻礙他人嘅乘客舉動,呼籲大家學習做一個「顧自己、顧他人」嘅好乘客。

運輸署同時推出3分鐘30秒版本,喺「足本版」內,Deanie姐先後遇上港鐵乘客擋住車門位置、喺車內食下午茶點心、巴士乘客雙腳放到對面座位、未戴耳筒播影片等,佢都成功「拆招」,仲提醒乘客應有之舉,呼籲大家「搭車顧自己,都要顧人哋」。

影片一出,唔少網民都大讚「好到位」,甚至要求當局剪接成多個版本,喺電視、各大交通樞紐播放,又認為Deanie姐演技出眾,道出佢哋嘅心聲。

其他報道:西營盤三屍倫常命案 校長三度哽咽讚7歲死者「好乖好叻仔」

其他報道:政府維持「限奶令」 自由黨邵家輝:藥房賣奶粉不是賺很多錢

其他報道:歲半男嬰打防疫針後發燒昏迷 送院搶救不治

相關字詞﹕葉德嫻 港鐵 巴士 運輸署 短片 顧己顧人 編輯推介

上 / 下一篇新聞