港聞

【菲藏毒案4港人囚終身】4人首封家書報平安 籲家人勿擔心(附家書節錄) (14:15)

4名港人2016年在菲律賓涉嫌於漁船上藏毒及製毒被捕,當地法庭早前裁定4人藏毒罪成,判終身監禁及罰款,4人已入稟要求覆核裁決。協助4人家屬的民主黨立法會議員涂謹申今午在社交網站,上傳4人首封報平安家書,籲坊間繼續支持4人上訴,還他們清白。

4封家書撰於去年12月28日,均為手寫,以下是節錄:

梁樹福家書:

阿琳、阿星、老豆、老母,我好想見到你哋。呢到啲生活好難捱,好多虱咬又冇水冲涼,4點半要起牀9點瞓。但不要擔心,現在仲捱得住,但冇錢咩都要做……阿琳,你當我去咗另一個世界生活,叫阿星同阿爺、阿嫲不要為我傷身……好多嘢一張紙講唔晒,今早有人話畀我聽,你哋今日有人來探,但唔知咩人,所以寫定畀你。

親愛的詠琳:

流淚的爸爸寫上,哭……

盧榮輝家書:

叫我個女讀好啲書,記住!

不要擔心,我身體很好。

同我女朋友講,不要擔心,天會安排……

陳國棟家書:

我身體沒有問題,自己會照顧自己,你們也要照顧身體。

郭錦華家書(陳國棟代筆):

好:

幫我照顧兩個仔,我身體好好,兄弟姐妹不用擔心。

其他報道:南丫島以南貨輪起火 船員跳海逃生 1人喪命21人獲救

其他報道:【林子健案】辯方指非搜查令範圍 控方撤手機瀏覽紀錄呈堂

其他報道:【土地小組報告】林鄭:照單全收未必是負責任行為

相關字詞﹕菲律賓 藏毒 終身監禁 涂謹申 編輯推介

上 / 下一篇新聞