港聞

下一篇
上一篇

子女讀國際學校外國升學 楊潤雄自言「懶啲揀個簡單方法」 (16:48)

教育局長楊潤雄上任局長後,屢被質疑其子女讀國際學校而非主流地區學校,更到外國升學。他今早於港台節目再次回應,形容自己「懶啲揀了個簡單方法」,稱「(子女)一讀就由幼稚園……讀咗咁多年就唔使去幫佢揀(升學問題)」。

楊潤雄在節目表示,其子女正在外國讀大學,一個修讀獸醫,一個修讀化學工程,這些科目「喺香港唔容易搵到」,遂選擇出外升學。他又說,「不想深入理解究竟香港……應該點樣幫佢哋安排」、「我懶啲揀了個簡單方法……一讀就由幼稚園……讀咗咁多年就唔使去幫佢揀」。

楊潤雄又提到,過去十多廿年與內地及當地官員接觸多,讚揚內地「開明進步」、「人嘅質素愈嚟愈高,愈嚟愈叻」,稱「內地有啲官員睇法同做法,比我哋一啲官員更叻都唔定」。

楊潤雄另勉勵青年人要珍惜自己衝勁,「對生命、對前途要有理想有夢想」。他說「可以對社會不平嘅事抱有想改變佢嘅衝動」,惟一定要多了解事件,聽聽年長的人意見。

相關報道:楊潤雄:我撐廣東話 指即使「粵教中」失優勢也非定要「普教中」

相關報道:楊潤雄今朝話撐廣東話 田北俊fb有嘢講:唔好再兜啦

相關報道:楊潤雄:世界將來中文發展普通話為主 質疑廣東話學能否長遠

其他報道:【FCC副主席續簽被拒】陳恒鑌反駁:中國香港發不發簽證要向英國解釋? 促美國交代拒簽證原因

其他報道:指未來十年基建投資超1萬億元 張建宗反駁大白象批評:事實勝於雄辯 「投資未來」

相關字詞﹕楊潤雄 國際學校 教育局 香港教育 編輯推介

上 / 下一篇新聞