港聞

【Emily Online】「鄉情畫意」彩繪計劃啟動 沙田鄉議局大樓添壁畫 (15:22)

沙田鄉議局大樓外牆近日多咗一幅壁畫,畫中有盆菜、龍舟、戲曲、賽馬等唔同新界地區特色嘅活動,原來呢項係「鄉情畫意」鄉郊彩繪計劃嘅第一幅作品。

鄉議局主席劉業強、民政事務總署署長謝小華、馬會公司事務執行總監譚志源,今日(6日)就為壁畫添上最後一筆,象徵第一幅壁畫完成。「鄉情畫意」鄉郊彩繪計劃正式啟動,仲會推展至27鄉。

轉投馬會嘅譚志源同Emily講,呢個計劃係馬會同鄉議局合作,將壁畫藝術帶到鄉郊,期望透過壁畫,向公眾呈現新界歷史及富有特色嘅建築和文化,促進城鄉共融。

馬會義工隊都有份參與創作呢幅壁畫;過百位馬會義工早前仲去到新界不同地方,參與颱風後嘅清理同修復活動。

其他報道:印傭鰂魚涌遭天降鎖頭擊中

其他報道:【短片】甜言騙局呃智障及自閉青年 騙財兼安排「假結婚」

其他報道:【FCC副主席續簽被拒】政府須交代原因? 陳智思:知名人士不等於有特權要入境處破例

相關字詞﹕劉業強 民政事務總署 譚志源 鄉議局

上 / 下一篇新聞