港聞

【Emily Online】科大冰川社雞翼門 大嘥鬼出帖籲珍惜食物 (16:57)

科大學生會冰川社三學生會,噚日畀食肆踢爆突然取消贊助雞翼,而學生代表亦單以短訊道歉同留低一句「取消」,就即刻封鎖食肆電話號碼,無禮態度引起網民抨擊。一向在facebook活躍嘅「大嘥鬼」,就乘機出帖,呼籲大家「食得晒先好嗌」。

其他報道:【網上熱話】食肆贊助迎新營200隻雞翼 科大冰川社三代表「甩底」兼封鎖店家電話

帖文裏面,大嘥鬼就話自己係「氣候變化冰川研究社三學會」嘅會員,喺準備迎新營吸納更多會員同搵贊助時,決定嚟緊所有活動都要盡量去減廢減碳由自己做起,物品要「揼少啲慳多啲」,食物就「食得晒先好嗌」。

帖文亦附有一張圖片,上面有「迎新營減廢贊助計劃書」同一碟雞翼。大嘥鬼話,雞翼其實係由食鬼媽媽用心準備嘅。而除咗帖文同圖片外,大嘥鬼嘅標籤都非常㜺鬼,例如「#惜食大學」、「#炸雞翼我自細鐘意食」、「#而家啲大學生」、「#其實都好慳」、「#其實都好乖」等。

其他報道:【網上熱話】率多名小童雨下游澗捱轟 親子中心澄清:黃雨前已離開

其他報道:申訴專員斥食環署管理街市粗疏 有攤檔租金差距逾90倍 5年赤字累計達16億

其他報道:中大研「變形納米機械人」 入血管送藥助醫中風 盼5年後人體實驗

相關字詞﹕科大 學生會 大嘥鬼 編輯推介

上 / 下一篇新聞