港聞

【網上熱話】餐枱雪櫃電飯煲無一倖免 網民嘆媽媽衛生常識差惹共鳴 (13:22)

夏日天氣炎熱,容易加速細菌生長繁殖,食物不妥善保存會容易變壞。有網民在討論區訴苦,指媽媽經常不用保鮮紙存放食物,而雪櫃和電飯煲的情況令他慨嘆媽媽衛生常識差。

事主在「連登」圖文並茂發文投訴媽媽,「一返屋企見到佢用把扇蓋住啲嘢食,唔知好嬲定好食。把扇直接掂到啲嘢食,整污糟啲嘢食之餘,食物啲油又整污糟把扇」。事主之後打開雪櫃,「成日直接疊住啲嘢食,又唔用保鮮紙,碟底掂完枱面又掂下面嘅食物」。

不過令事主最生氣的是電飯煲的情況,「最忟係呢樣,有時煮完飯會浸水(易洗啲),然後放返落電飯煲蓋,幾日唔洗,幾日後我打開電飯煲發現有陣酸臭味……」事主指跟媽媽說過後,再有新發現,「今日新招式,話說我話完佢,話屋企有曱甴,唔好再就咁放食物喺枱面,要包保鮮紙……我估佢懶,就直接將半個橙向下放……」

事主遭遇引起不少網民共鳴,紛紛分享家中情況,「好彩家母有潔癖,不過養樓主你咁多年都唔出事算好嘢」;「食過嘅零食要攞啲密封既容器封住,廚餘要包兩層膠袋掉出垃圾房,唔可以直接扔落垃圾桶,喺張枱食過嘢要用洗潔精抹枱,飲完紙包飲品最好洗手,話驚甜」;「嘩我阿媽又係咁上下,我成日同佢講啲碗等我洗,唔係因為我孝順,而係佢洗得好求其」;「成日將啲生肉同啲熟嘅嘢擺埋一齊,講過好多次又唔聽」;「有時啲食物殘餘黐住,佢自細教我用鋼絲去刷,我大咗學多咗先知會刮花晒藏菌,又會甩重金屬,亂教人」。

其他報道:【佔旺藐視法庭】黃浩銘申上訴至終院被拒 上訴庭:無重大廣泛或關乎公眾重要性

其他報道:【高鐵】田北辰指曾建議政府提供保障讓港鐵「自負盈虧」 與現協議相若

其他報道:【登革熱爆發】何栢良指令人擔心 倡軍事式滅蚊 柯創盛批政府蚊患數據透明度低

相關字詞﹕食物 衛生 網上熱話 編輯推介

上 / 下一篇新聞