港聞

【Emily Online】「遣送貴子弟入本校就讀」 學校通告用字啱定錯? (16:07)

教育局長楊潤雄早前轉發政府新聞網fb一個有錯字嘅帖文,要刪文多謝大家指正。其實不少人都好眼利,Emily收到一位家長傳咗一張小學通告嚟,有個詞語佢都唔知啱定錯。

其他報道:fb打錯字遭批誤人子弟 教育局長楊潤雄刪文後致歉

通告由沙田浸信會呂明才小學發出,多謝家長帶小朋友嚟叩門,不過校方安排唔到面試,內容如下:

感謝 台端對本校的信任與愛護,擬遣送 貴子弟進入本校就讀。惜本校小一叩門學額有限,而申請人數眾多,致未能安排 貴子弟參加叩門面試,深感抱歉,謹此致函通知。

見到「遣送」呢兩隻字,家長可能會聯想到「遣返」、「押解」、「離境」等等。不過Emily同呂明才小學嘅中文師傾過,佢話呢張通告校方沿用咗好多年,查字典睇返「遣送」,係想表達家長鄭重交托小朋友到學校就讀,唔知道會令人有負面嘅感覺,校方都會考慮改吓通告啲字眼。

其他報道:【家長熱話】校巴中途轉車遺留幼童在街上 家長要求無下次竟捱罵 校方:正處理事件

其他報道:【網上熱話】不考TSA替兒子請假 校方視作「曠課」 家長聯盟:無理!

相關字詞﹕浸信會呂明才小學 遣送 編輯推介

上 / 下一篇新聞