港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】港珠澳橋有幾威?有個展覽多面睇 (15:19)

千億工程港珠澳大橋雖然鬧出不少風波,但預計今年內通車。路政署同香港工程師學會就合辦咗個巡迴展覽,由嚟緊星期六(7月7日)起至下個月24日,分別喺6個地點展出,希望加深市民對整個項目認識,消除疑慮。

目前市民未能踏上條橋,今次就有個展叫「港珠澳大橋多面睇」,旨在大橋開通前,畀各位率先從不同方面,望望條橋如何巴閉。有展板、立體模型同埋互動裝置等,介紹條橋點起,以及建造時遇上咩挑戰,當局同埋承建商又有咩符弗應對等。大部分場地並設一個3D拍照背景,等大家仿如置身橋上。

路政署公布個展覽時,重申條橋非常威水,強調有「全球最長橋隧組合跨海通道」,而條橋總長度55公里。

展覽地點及日期如下,免費入場:

7月7至18日 香港科學館 

7月21至24日 港鐵香港站 

7月30日至8月3日 紅磡置富都會 

8月10至13日 高山劇場 

8月16至19日 屯門大會堂

8月21至24日 香港大會堂

其他報道:【李先知專欄】禮頓私下約見議員解畫 部分議員拒見 葉劉批立會外見鬼鬼祟祟

其他報道:【女生遊台遇害】男友被加控兩項盜竊 控方再申押後 或加控謀殺

其他報道:國家教育部終止逾200合辦項目 一成涉本港大學

相關字詞﹕港珠澳大橋 編輯推介

上 / 下一篇新聞