港聞

【網上熱話】發泡膠箱壓車頂 寶馬泊街市變「垃圾車」 (12:59)

泊車位一位難求,不少車主無奈冒險選擇泊街,除了有抄牌罰款風險,愛車更有可能意外被刮花或弄污。北角有車主將一架寶馬房車,泊在春秧街街市外,但有10多個發泡膠箱壓在車頂,看起來就像垃圾車。

其他報道:【網上熱話】搭的士無帶銀包 晚上轉帳找數 乘客司機互讚善良誠實

網民在facebook「香港花生友」群組分享照片,隨即有街坊指並非第一次見到同一架車泊在同一位置,事件疑因車子阻礙其他人工作才發生。

不少網民留言,「佢亂泊車唔啱,但街市啲人放晒啲箱喺條路上一樣唔啱,兩者都係阻街、影響市容同對行人做成危險」、「有中港牌,大把錢,怕咩」、「話唔定個嘢係車主自己放上去呢」。有人笑稱車主可能是菜檔老闆,要出此下策避免警察抄牌,「呢個擺明係防抄牌佈陣嚟」。

其他報道:【林鄭新房策】華懋CEO指政府干預太多 稱發展商與社會目標一致不會囤貨

其他報道:【土地大辯論】諮詢未完林鄭已表態撐填海 陳帆:絕對尊重小組意見 籲環團「想想」

相關字詞﹕寶馬 春秧街街市 違泊 香港花生友 網上熱話 編輯推介

上 / 下一篇新聞