港聞

下一篇
上一篇

【短片:網上熱話】鼠患水路進攻? 愛民邨居民揭馬桶見到老鼠游水 (11:57)

早前有馬鞍山居民分享用捕鼠板捉老鼠的成果,慨嘆鼠患嚴重,而何文田亦有居民面對類似困擾,他在社交網站分享影片,見到一隻小老鼠在馬桶游水。

其他報道:馬鞍山居民出招捉老鼠 街坊嘆鼠患嚴重:進化到唔驚人

住在愛民邨信民樓6樓的事主上載影片,「平時喺騎樓見到都算,今次仲見到細老鼠響屋企馬桶游水。仲有隻細既喺度睇水,搞到屋企人唔敢去洗手間。」他又點名要求區議員處理,「點搞吖,吳奮金,叫人嚟滅鼠未?」

片段所見,小老鼠在馬桶裡掙扎未能游出水面。村民慨嘆愛民邨衛生情況惡化,「除咗老鼠,愛民邨都多咗好多小強(曱甴),我前兩晚由商場落會堂返下邨,沿途至少見到三隻小強喺不同地方遊街」、「之前都冇嘢架,做乜而家咁嚴重架」、「水路進攻,香港淪陷了」、「我住愛民又怕米奇...變到唔怕...因為牠們差不多日日嚟探訪」。

相關影片

其他報道:多名賊人打劫尖嘴珠寶行 搶走多隻手表

其他報道:九巴再遭刑毀 17號6座位被𠝹爛

其他報道:【紅磡站剪短鋼筋】陳帆:公眾或有印象港鐵未履行管理責任 梁國權:已多次鼓勵禮頓交代

相關字詞﹕老鼠 鼠患 網上熱話 編輯推介

上 / 下一篇新聞