港聞

下一篇
上一篇

【網上熱話】大埔「佛系貓奴」 打風前夕再救街頭小貓 (16:57)

天文台發出今年首個一號戒備信號。在風雨來臨之前,有名男子在大埔再次拯救小貓。這位男子以「佛系貓奴」自居,已非第一次在區內出手拯救毛小孩。

事主周二(5日)在facebook大埔群組發文,聲稱前一晚回家途經大埔南盛街聽到喵喵叫,沿貓聲望入懷善街,但看過棚頂都未見有貓:「地下有野郁郁下,望真小小係隻二個月小貓,行埋去又唔怕我(因流浪貓好怕人。有警惕),摸佢又唔走,抱佢又唔叫,打算拎番屋企。」他以Hash Tag形容自己是「佛系貓奴」,笑稱緣分到自然會執到貓,又說當晚因此無得打機。

這位「佛系貓奴」經常執到貓,在facebook大埔群組薄有名氣,網民大讚有愛心:「好心有好報,祝福救貓者事事順順利利。」亦有人留言調侃:「大佬呀,大埔啲貓B你執晒啦。」

其他報道:【網上熱話】半島酒店母公司旗下全球業務 11月起停止提供膠飲管

其他報道:【一號波】西環水浸路陷 多路封閉 巴士改道

其他報道:西環大廈塌石屎 婦人遭擊中肩背送院

相關字詞﹕佛系貓奴 救貓 網上熱話 編輯推介

上 / 下一篇新聞