港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】天文台手快快撳錯掣 一號波消息提早曝光 (12:08)

香港人一向關心打風消息,一有風吹草動,就早早留意住天文台嘅宣布。今朝十點幾Emily同事見新聞處出咗稿,話「一號戒備信號在上午11時20分發出」,第一時間懷疑自己睇錯咗,再上去天文台網站睇,見佢9:25更新嘅消息,都係咁講,英文版更清楚:「The Standby Signal, No. 1, was issued at 11:20 a.m.」,時態係過去式喎,唔通天文台玩「回到未來式」天氣預告?

Emily嘅同事馬上打去天文台求證,職員話暫時唔知原因,內部開緊會討論點處理。好快,天文台喺11:05出澄清啟事,話:「一號戒備信號的生效時間為上午11時20分。較早前因手民之誤,令信息提早發放。對於可能造成公眾不便,謹此致歉。」哦,搞清楚晒,其實都冇錯,只係早咗啫。

天文台仲話,除非嗰個熱帶低氣壓採取較接近香港路徑移動或者顯著增強,否則今日發出更高信號嘅機會不大,但Emily覺得大家都係做好準備穩陣啲囉。

其他報道:【一號波】熱帶氣旋集結港600公里 天文台:今發更高信號機會不大

其他報道:天文台:11:20發出一號風球

其他報道:今多雲驟雨狂風雷暴 熱帶氣旋與港保持600公里距離 路徑強度仍有變數

相關字詞﹕天文台 一號風球 天氣速遞 編輯推介

上 / 下一篇新聞