港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online@六四29年】德國駐港領事fb倒數世界盃 帖文配圖見球迷手持燭光 (20:37)

今日係六四事件29周年,唔少國家或地區嘅駐港領事,都喺facebook專頁發帖紀念事件。歐盟駐港辦就喺今日下午發帖:「不論在本港和世界各地,歐盟均維護及促進人權和基本自由等價值。」美國駐港領事館就僅僅轉貼咗國務卿蓬佩奧就六四29周年嘅發言,並無太多陳述。

至於經常以「每周一字」諷刺時事嘅德國駐港領事,喺維園燭光晚會前一小時發帖,話距離世界盃開幕只剩10天,德國領事館將計劃轉播賽事,呼籲各位球迷若想支持德國隊,就要密切留意佢哋fb專頁最新消息。

德國領事館網編喺帖文入邊,選擇咗一幅位於球場嘅燭光集會作配圖。咁嘅日子配上呢張圖,背後含義各位慢慢揣摩喇。

六四29年相關新聞:

【短片】中五生:不希望有大專生稱不出席令晚會消失 坐輪椅88歲漢堅持出席

廣東90後連續第四年參加燭光晚會 稱成本比維權人士小

外交部斥美國務卿聲明干涉内政 《環時》總編批港紀念活動「零星」缺作用

蔡英文fb簡體字與大陸人分享民主發展經驗 有網民批妖言惑眾

相關字詞﹕六四29年 德國 世界盃 編輯推介

上 / 下一篇新聞