港聞

【千億高鐵】田北辰促免買內地段票手續費 林鄭:要(中鐵總)貼錢不合理 (12:29)

耗資千億元打造的高鐵香港段,由於港鐵未獲授權出售高鐵內地段車票,市民屆時在西九龍站內地段車票時,需要支付手續費。立法會鐵路事宜小組主席田北辰今早於立法會答問會,追問特首林鄭月娥可否向鐵總(中國鐵路總公司)爭取免服務費,惟林鄭月娥明言:「(鐵總)要做額外工作,成本不讓人收,就是要『貼(錢)』,不是好合理。」

其他報道:【高鐵隧道受潮】港鐵李聖基:滲水經常發生 日後影響電阻或須停駛

林鄭月娥早上出席30分鐘立法會答問會。最後發言的田北辰提到內地段車票手續費問題,質疑:「無我哋呢碟千億『配菜』,根本香港市民就唔會幫襯中鐵(鐵總)任何一碟菜式,搭返飛機咪算囉,啱唔啱?香港人內地本身轉搭那程,全部因為我哋853億元投資,先有生意送畀佢哋(鐵總),咁有咩理由仲要收我哋服務費呢?」他要求林鄭月娥爭取鐵總授權港鐵售賣內地段車票,並免收服務費。

不過林鄭月娥回應時明言,「唔想田議員或其他議員有印象……呢條高鐵香港段,無論對我哋嚟講多重要,但對國家高鐵網絡,並唔係有舉足輕重重要性,更不說如果無,香港市民唔會搭高鐵,或者內地轉搭一啲唔同嘅高鐵線路」。

林鄭月娥補充:「既然高鐵我哋咁重視,有利融入發展大局,會盡最大努力將買內地段車票手續費減到最低。」但她明言:「咁係真係要(鐵總)做額外工作,成本唔畀人收,就係要『貼(錢)』,唔係好合理。」

其他報道:孫明揚指特首背負「十字架」 稱中央掌握港人「吃軟不吃硬」特性

其他報道:不認同支聯會綱領 中大外務副會長:香港無義務承擔平反六四的道德責任

相關字詞﹕高鐵 田北辰 林鄭月娥 特首答問 編輯推介

上 / 下一篇新聞