港聞

【石棺藏屍案】警員否認以污點證人為由 利誘第三被告招認 (17:07)

荃灣工廈DAN6單位前年3月揭發石棺藏屍案,3名男子事後被控謀殺罪,案件今續審。辯方盤問負責為第三被告進行錄影會面警員時指出,警方曾多次以可轉做污點證人為由,利誘第三被告招認,並曾稱「如果你唔否認嘅話,可能會有奇蹟,誤殺嘅話可能都係坐10幾年」,警員否認。

辯方今繼續盤問負責進行錄影會面警長蔡國基時指出,當日為第三被告張善恒(26歲)錄口供前,曾有警長指「有啲嘢得一次機會㗎咋,知唔知?」而蔡亦曾稱:「後生仔,會面時你知要點講,依家指控你串謀,後生仔,你諗清楚,成世㗎」。

辯方續指,有警員其後游說稱:「依家佢哋三個一齊夾埋指證你,如果你唔想幫你自己,我哋無得逼你嘅,但每單案只可以有一個污點證人,你合作嘅話坐幾年㗎啫,之後仲有大把世界」。蔡聞言亦加入要求第三被告考慮其母親情況,又指「你群埋兩個壞人,真係好天真」。蔡對以上說法全盤否認。

控方其後傳召警員李振邦作供,辯方盤問時提到,李曾稱只要第三被告合作,「好好睇睇咁錄口供」,又指或會有「奇蹟」,可服刑10年便出獄,但李否認。

總督察謝旦生其後接受盤問時表示,他接觸過的案件中,大部分被捕者均不願錄口供,「可能我唔好彩」。辯方聞言指,本案中3名被告都願錄口供,情況是否屬不尋常;謝即笑謂:「唔好介意,我係有啲驚喜添」。

謝又指,從無與「小草」何菱瑜協商何時回港,故對小草於前年4月11日返港感「好突然」,並否認知悉小草與台灣警方所錄取口供內容,「我剩係知道小草投訴被3個被告非法禁錮」。

其他報道:【網上熱話】蛋糕生日牌寫簡體字 餅店致歉:新入職同事不熟悉運作

其他報道:【短片】西貢雙鹿石澗玩跳潭 女獲救男失蹤

其他報道:【短片:國歌法】周浩鼎:說痛恨中國人身分者侵犯以此為榮的人

相關字詞﹕石棺藏屍案 小草 編輯推介

上 / 下一篇新聞