港聞

【短片:國歌法】批青年被洗腦 陳健波:拿特區護照,你就是中國人! (13:28)

立法會政制事務委員會早前就《國歌法》本地立法舉行公聽會,保險界議員陳健波指,青年「敵視祖國」或涉教育制度問題,強調即使說自己不是中國人,都不會改變是中國人的事實,「你攞住香港特區護照,你就係中國人!」

其他報道:二千字網誌稱破青年大灣區迷思 張建宗:絕對媲美紐約、東京灣區

陳健波於facebook上載長2分鐘短片,質疑「邊個洗咗青年人嘅腦?」

片段節錄會上有青年稱,「尊重國家同國歌,真係唔係咩應有之義,你會唔會尊重一個殺人兇手?你會唔會尊重一個用坦克車轆過自己人民嘅政權?我就真係做唔出喇。我哋都係中國人真係難聽過粗口」。陳健波指,他對此感到痛心及擔心,認為青年人敵視祖國或因教育制度問題,「令年輕人有身分認同危機」,直言:「你話唔睇實我哋嘅教育制度點得?」

陳健波表示,每個國家歷史都會發生「大家唔願意見到嘅事情」,「總不能因為一兩次事件,就唔認自己係國民」。他又說,「除非你移民,攞其他地方護照,如果唔係,你攞住香港特區護照,你就係中國人!無可能內地好,就認(是中國人),內地唔好,就唔認自己係中國人」。

陳健波續指,部分青年不想做中國人,因對中國大陸有意見、被媒體洗腦,強調「大陸都有好嘅一面,青年人唔想同唔敢面對大陸已經愈做愈好,爬緊香港頭呢個事實,講到尾都係教育問題」。

他最後寄語青年,「香港已經回歸祖國,國家問題,我哋一齊解決」,重申「即使你經常話自己唔係中國人,都唔會改變你係中國人事實」。

其他報道:【記得帶遮】天文台料驟雨落足九天 部分日子有雷暴

其他報道:再提內地設「香港城」 馬時亨:年輕人無法負擔香港樓價

其他報道:拍「錢家有道」 澳門藝人無工作簽證 財庫局短片涉「黑工」下架

相關字詞﹕編輯推介 陳健波 國歌法

上 / 下一篇新聞