港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】幻彩詠香江app 只獲4000次download (21:03)

特區政府同市民接觸,始終都要與時並進。喺如今智能電話當道之時,出apps(應用程式)自然在所難免。不過,Emily睇返政府今日書面回覆,立法會議員據新一份財政預算案啲提問答案,個別apps啲受歡迎程度,就認真麻麻。

其他報道:港大推新App 掃食物條碼即知營養評分

大大話話,原來政府到依家已經推出咗超過100個apps。可以想像,最多download次數嘅,就梗係天文台嘅「我的天文台」,直至今年2月底,次數已經有710萬。

但與此同時,亦都有啲政府部門apps,到依家個dl次數,都只係勉強得嗰4000。其中一個,就係旅遊事務署嘅「幻彩詠香江」。更嚴重嘅係,呢個app安裝咗之後7日的平均用戶留存率,只有四成,若計到去到30日,仲剩返得嗰兩成六。

另一方面,政府啲回覆亦提到,佢哋個「1823」一站式查詢投訴熱線電話,2017年總共處理咗接近242.2萬宗個案,當中涉及勞工處嘅接近39.8萬宗(16.43%)排第一,房委會及房屋署亦有超過36.6萬宗(15.11%)排第二。

其他報道:港珠澳橋香港段今年度維修費2.7億元

其他報道:林鄭:親邀「喬老爺」來港 無關23條或港獨

相關字詞﹕幻彩詠香江 應用程式 旅遊事務署

上 / 下一篇新聞